Food - Thailand - Deze 3 dingen weet je nog niet over Pad Thai

Ah, de pad thai. Het Thaise gerecht bij uitstek. Het gerecht dat je moet bestellen in een Thais restaurant bij ons, om te zien of de chef weet waar hij/zij mee bezig is. De noedels, de scampi, het ei,... Als er iets is dat je in Thailand moet eten wanneer je daar bent, dan is het pad thai. 

Toch? Zeker!


Schoon fotootje van Tablespoon.com 


En als je dan wat wil uitpakken bij je vrienden tijdens het smikkelen, waarom dan niet met deze, toch wel merkwaardige, 3 feiten over de pad thai.

 1. Er zit ketchup in!
  Waaaaaaat?! Ja, ketchup.

  Wanneer je noedels een wat rode kleur hebben en je een zoete ondertoon proeft, dan heeft de chef allicht een klein beetje ketchup toegevoegd.

 2. Het is niet Thais!

  Waaaaaaat?! Inderdaad, het is Chinees.

  Pad Thai betekent letterlijk ‘bakken op Thaise wijze’. En dat suggereert natuurlijk al dat het gerecht niet door een Thai werd ontwikkeld in zijn eigen land. Net zoals vele andere noedelgerechten heeft het zijn oorsprong in het zuiden van China, van waaruit migranten zich over heel Zuidoost Azië verspreiden in de vorige eeuwen. De Chinezen met oog voor zaken stelden vast dat de Thai een combinatie van zoet, zuur, zout en pikant wel konden smaken. Fushion cuisine avant la lettre.

 3. Pad thai werd populair dankzij een politieker!
  Waaaaaaaat?! Ja, politiekers hebben ook goeie smaak.

  Het waren de jaren 40, wereldoorlog 2 woedde hevig en er werd amper nog rijst geëxporteerd vanuit Thailand. Premier Luang Phibunsongkhram besliste om noedelfabrieken te bouwen om die rijstoverschotten te verwerken. Daarnaast leerde hij de bevolking om lekkere gerechten te maken met deze noedels, zoals ze chinezen hen al voordeden. Duizenden kleine stalletjes met pad thai schoten als paddenstoelen uit de grond. Een nationaal gerecht was geboren.

Receptje nodig voor pad thai? Even googlelen, want ik heb er hier geen bij de hand :-)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

Stay tuned. Subscribe.

@NoMadBelgian on Instagram