First. And then later

Ik kom uit een familie (of een land of een regio) waar tafelmanieren belangrijk zijn en, letterlijk, met de paplepel worden meegegeven. Ze zijn niet van de stijve soort, daarvoor is mijn familie te veel van het bourgondische type. En té stijf, dat verstoort toch een deel van de pret. Linnen servetten, akkoord. Maar niet van het hard gesteven, gestreken type. Verschillend bestek voor voor- en hoofdgerecht, ok. Maar niet van het zilveren type. Zoiets.

Hier in Maleisië, en bij uitbreiding heel Zuidoost Azië, zijn tafelmanieren en tafelgewoontes toch wel wat anders gedefinieerd. Een klassiek beeld wanneer je een eetplek binnenstapt: papieren servetten overal op de grond tussen gemorst eten, waarvan zich ook nog een gedeelte óp de tafel bevindt. Ook nog op de tafel, die meestal van plastiek is, net zoals de stoelen, staat een bakje met plastieken, felgekleurde chopsticks, lepels en in sommige gevallen een vork (meestal in metaal). Als je geluk hebt, kan je ook nog een tweede plastiek bakje detecteren, waarin een rol wc-papier verstopt is. De servetten. Het credo is: bedien jezelf, want niemand zal het voor jou doen!
Tijdens het eten gaat het er ook redelijk anders aan toe. Volgende gewoontes zijn toegestaan of zelfs verplicht als je je wil inburgeren: eten en saus mengen met de handen, zo luid slurpen dat echt wel iedereen het gehoord heeft, je mond naar je chopsticks brengen in plaats van je chopsticks naar je mond, je servetten op de grond gooien, luidop boeren laten, de rekening vragen of krijgen (én meteen betalen) tijdens het eten, je eigen meegebrachte drank opdrinken, naar tv kijken, bellen of gebeld worden met je smartphone, eten en praten met je mond open, je peuter in het midden van de tafel zetten en eten voeren zoals een dier in de zoo, nooit een bord leegeten en continu andere gerechten bijbestellen.

Daarnaast komt al je bestelde eten op totaal onvoorspelbare momenten uit de keuken. Het concept voor- en hoofdgerecht is hier totaal vreemd. Toen ik in Laos spring rolls vroeg (eerst) en dan daarna gebakken rijst (after) brachten ze eerst mijn spring rolls (hoera, gelukt!), om dan 2 seconden later mijn rijst te brengen. Helaas. Maar je moet het nageven, mijn instructies waren goed opgevolgd!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

Stay tuned. Subscribe.

@NoMadBelgian on Instagram