Food - Wat te doen met die Aziatische ingrediënten in de kast? - Soja saus


Je moet je er niet voor schamen. Geef het gerust toe. Ik zit al eens in hetzelfde schuitje. En met 2 een beetje verdwaald zijn, is toch veel leuker dan alleen!

Die kast in de keuken, waar die goedgevulde fles oestersaus broederlijk naast die kilo palmsuiker staat. Waar het potje garnalenpasta (man, dat stinkt) naast de flessen (ja, 2, want je had die zoete toch ook nodig!) soja saus staat. En wat moet je daar nu mee? Weer die wokpan bovenhalen?

Treur niet, ik weet soms ook niet meer wat ik met die ingrediënten moet aanvangen, zelfs na maanden in Azië reizen en eten. Dus dacht ik zo, laat ik eens wat westers-getinte receptjes zoeken waar ik die oosterse ingrediënten kan gebruiken. En wat is er meer westers (en zeer weinig oosters) dan een dessert? En zo geschiedde.

Vandaag deel 1 - de soja saus. 

Zout van smaak en dat associeer je misschien niet met een dessert, maar we gaan er iets zoets aan toevoegen, namelijk kandijsiroop. Zoet, stroperig, een wat gekarameliseerde smaak en lekker op een pannenkoek!
  • Zet eerst de oven aan op 170 °C zodat die kan voorverwarmen.
  • In dit recept mengen we de sojasaus (2 kleine eetlepels) met een voor een kwart gevuld glas kandijsiroop en zetten we dat mengsel op het vuur. Breng kort aan de kook (laat niet verbranden, goed roeren) en voeg dan een mengeling van nootjes toe (walnoot, beukennoot, pecannoot,...), qua hoeveelheid ongeveer datzelfde glas 2 keer gevuld. Goed mengen, verlaag het vuur en laat een vijf minuutjes pruttelen.
  • Spreid je nootjes uit op een bakpapier op je ovenrooster, verdeel ze goed en vermijd om de saus (toch een soort van karamel ondertussen) op het papier te laten lopen. Doe de resterende saus weg. Bak de nootjes een 8 à 10 minuten in de oven. Let op dat de karamel niet verbrandt.
  • Laat wat afkoelen en haal de nootjes van het papier vooraleer ze eraan plakken. Doe ze in een diepvrieszakje om af te koelen. Schud en kneed af en toe zodat de nootjes niet aan elkaar blijven plakken.
Je kan de nootjes opeten als een snoepertje 's avonds of (wanneer je ze vooraf wat fijner hakt, voor ze in de karamel gaan) als topping gebruiken voor een taartje, panna cotta, een ijsje of... een pannenkoek!

~~~~~~~~~~~~~~~


0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

Stay tuned. Subscribe.

@NoMadBelgian on Instagram