Food - Wat te doen met die Aziatische ingrediënten in de kast? - Gember

In een vorige blog gaf ik al toe dat ik, zelfs na maanden in Azië te reizen en te eten, niet altijd weet wat ik met die oosterse ingrediënten in mijn keukenkast moet doen. Dus ben ik verzeild geraakt in een zoektocht naar westers-getinte desserten met oosterse ingrediënten. Daar kwam dan een receptje uit van sojasaus en kandijsiroop en nootjes. Simpel en lekker, al zeg ik het zelf.

Vandaag ingrediënt nummer 2: gember. Je gooit het allicht in je wok, misschien maak je er verse thee mee (Nog niet? Zeker doen! Prima voor de spijsvertering!).

Dit is echter een recept voor iets zoet. Doet wat denken aan speculaas, maar oh zo veel lekkerder! Maar echt he, supersmeuïg! (kwijl kwijl). Het recept bestaat uit 2 delen: de koekjes en de vulling. Terwijl de koekjes in de oven zitten, maak je de vulling (en je hebt nog wat tijd ook om de rommel op te ruimen).

De koekjes:
  • 180 gram patisseriebloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels gember (verse! En goed fijnhakken)
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • Een kwart theelepel zout
  • 115 gram en 2 eetlepels ongezouten, zachte boter
  • 150 gram suiker
  • 1 groot ei, op kamertemperatuur
  • 80 gram kandijsiroop


De vulling:
  • 6 eetlepels ongezouten, zachte boter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1,5 eetlepel vers limoen/citroensap

En hoe dan al die ingrediënten bij elkaar doen?

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Zorg dat je bakpapier en een bakplaat bij de hand hebt.
  • Het koekjesdeeg: meng de eerste 5 ingrediënten in een kom. In een andere kom klop je de boter en de suiker luchtig (met de hand of het machien). Klop het ei en de kandijsiroop door het mengsel. Voeg dan het bloemmengsel toe en meng goed.
  • De koekjes bakken: je zal allicht in een aantal keren moeten werken, wegens te veel deeg (of massa’s koekjes, ’t is maar hoe je het bekijkt). Met 2 lepels leg je kleine hoopjes deeg (ongeveer 2cm doorsnede) op het bakpapier, een paar centimeter van elkaar. Ik heb mijn eerste batch in 20 minuten gebakken, om dan de volgende batches iets korter te bakken zodat ze iets meer als een sandwich zijn dan een hard koekje (lekkerder!). Kijk ook even na je eerste batch of je de grootte goed vindt en of je de hoopjes ver genoeg van elkaar hebt gemaakt. Laat afkoelen op een rooster.



  • De vulling: meng boter en suiker tot een luchtig mengsel, voeg dan het limoensap toe. Eens proeven. Het mag gerust wat zuur zijn, want het koekje is behoorlijk zoet.
  • De afwerking: eens alle koekjes afgekoeld, probeer paartjes te vormen van koekjes die ongeveer even groot zijn. Neem er eentje, smeer de vulling erop en duw dan het tweede koekje erbovenop. Maak dus een sandwichke!
  • Vooraleer ze allemaal in je mondje te steken, doe ze in een luchtdicht plastieken doosje zodat je ze niet meer ruikt J

~~~~~~~~~~~~~~~~~

0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

Stay tuned. Subscribe.

@NoMadBelgian on Instagram