Food - Malaysia - Fried potato on a skewer (frieten op een stokje)

Ah, de Maleisische variant van de Belgische friet. Je komt de aardappel niet zo vaak tegen in Azië, ze zijn niet de favoriete groente van de locals. Ik ben deze gefrituurde versie tegengekomen op de Bazar Ramadan van Kuala Terengganu, een stad aan de oostkust van Maleisië. 

De Bazar Ramadan is voor mij het grootste gevaar op aarde. Rij na rij na rij met eetkraampjes, met de meest sublieme, intrigerende en verrassende snacks. Gelukkig vindt deze markt maar één keer per jaar plaats, namelijk tijdens de Ramadan. Tussen 15u en 19u gaat iedereen uit zijn dak op de markt en worden kilo’s en massa’s snacks aangekocht, om met veel gesmak te verorberen bij berbuka, het moment waarop het vasten wordt gebroken, zo rond zondsondergang. 

Tussen mijn zakjes met gegrilde kip, sticky rice, kokosbolletjes, watermeloensap, loempiaatjes, aubergine-curry bevond zich ook een zakje met frietjes (of althans de lokale versie ervan). Deze gefrituurde aardappel op een stokje is simpel en daarom net zo geweldig. Benodigheden:
  • Eén aardappel per satéstok
  • Hete olie om te frituren
  • Rood beslag of groen beslag. Beiden hebben hetzelfde lichte basisbeslag (ei, bruisend water (geen bier, de meeste Malay zijn moslims J), bloem, peper en zout). De rode versie heeft paprikapoeder als smaakmaker, de groene versie heeft een aantal groene fijngesneden kruiden als basis, zoals peterselie, basilicum en/of koriander. Probeer zelf naar eigen smaak uit of maak je eigen variant.

Hoe maak je het:
  • De ongeschilde aardappel met een schijfjes gesneden worden (zoals chips). Ofwel doe je dit met de hand (moeilijk), een mandoline (makkelijker) of gebruik je het geweldig instrument van de locals; een soort van draaiende schraper die een lange sliert afschraapt.
  • Spoel de schijfjes in water en dep droog.
  • Rijg de schijfjes op een satéstok. Dit is dus veel makkelijker als de schijfjes 1 sliert vormen, vandaar dat instrument.
  • Haal het stokje door het rode of groene beslag.
  • Frituur in de hete olie (zo rond de 180 graden denk ik) voor een paar minuten (dit hangt af van de dikte van je schijfjes, eventueel eerst 1 schijfje in het vet gooien om de duurtijd te bepalen).
  • Laat wat uitlekken en smikkelen maar van die lekkere krokante chips!

~~~~~~~~~
Uitgebreide fotosessies van mijn Aziatische eetavonturen vind je op
Facebook en Instagram.
~~~~~~~~~


0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

Stay tuned. Subscribe.

@NoMadBelgian on Instagram