Food - Thailand - Tom Kha Gai

Tom Kha Gai, wat valt daarover te zeggen? Het is Thais, het is een soep (Tom) met kip (Gai) en een heleboel smaakmakers waaronder galanga (Kha). Bijna overal te vinden, zoals frietjes bij ons. En rap klaar. Dat is voldoende als formele omschrijving.

Voor mij is Tom Kha Gai ‘een engelke dat in uw mondje pist’, een omschrijving die mijn meme geeft aan alle eetbare, vloeibare dingen die gewoonweg zalig zijn! De smaak van een Tom Kha Gai is zo gelaagd, zo divers, zo interessant dat je er gewoon stil van wordt. 

En toen ik deze versie voorgeschoteld kreeg in Chiang Mai viel ik stijl achterover. Want wat een geweldige presentatie was dit...!




Maak die handel en wees gelukkig :-)


Benodigdheden (voor 4): 
  • Kip (een 75 gram pp). Best een filet. In stukjes gesneden. Grootte = hapklaar 
  • Kokosmelk (+/- 500ml) en kokosroom (+/- 150ml) 
  • De groentjes: sjalot (gesneden in schijfjes), oesterzwam (idem) 
  • De smaakmakers: rode chillies (2 stuks), kaffir blaadjes (3), citroengras (1 stengel), galanga (3cm) (ja, dat lijkt op gember, maar smaakt meer anijsachtig, persoonlijk vind ik niet dat je het één met het ander kan wisselen. Dus, hop, naar die Aziatische supermarkt), vissaus (2 lepels) 
  • Garnering: korianderblaadjes 

Hoe maak je het: 
  • De kokosmelk (niet de room) opwarmen in een pot (onder kooktemperatuur houden).
  • Voeg al die zalige smaakmakers toe. De smaakmakers kan je best niet te fijn snijden (eventueel kneuzen is goed), want de eter moet de smaakmakers uit de soep kunnen vissen). 
  • Laat intrekken en proef. Hoe zalig is dat? Als de soep dik is (omdat de melk bijvoorbeeld vol is), dan kan je wat water of kippenbouillon toevoegen.
  • Voeg de oesterzwammen en de sjalotjes toe. Voeg ook de kip toe en laat zachtjes garen (niet koken, dat maakt de kip taai). 
  • Proef. Hoe zalig is dat? 
  • Eventueel kan je wat limoensap toevoegen (als je wat zuurte wil) en/of wat palmsuiker (laat goed oplossen) (als je wat zachtheid wil). Vind ik een aanrader. 
  • Voeg de kokosroom toe om de soep een romige textuur te geven. 
  • Serveer in een kom en garneer met wat korianderblaadjes. 

De smaak? Een engelke dat op uw mondje pist! 

~~~~~~~~~~~~~~~~

0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

@NoMadBelgian on Instagram