Food - Malaysia - Roti bakar kaya

Ok, ik heb al heel wat weken geen enkel recept meer prijs gegeven. Dat komt vooral omdat ik bezig ben geweest met... eten. Hier in Penang, de culinaire hoofdstad van Maleisië, draait alles om eten. Het definieert hoe er geleefd wordt. Punt uit.

Ik doe dus vrolijk mee. Wat tot dusver weinig nieuwe recepten heeft opgeleverd, maar des te meer kilo’s! En het volgende recept heeft daar zeker toe bijgedragen... Dus laten we afspreken om even geen calorieën te tellen en gewoon lekker te genieten van roti bakar kaya.

Eén van de favorieten voor het ontbijt (naast nasi lemak) en voor mij een ware ontdekking tijdens één van mijn ochtendlijke eet-verken-wandelingen. Een belachelijk smal zijstraatje wordt voor de ene helft ingenomen door een eetkraam en voor de andere helft door metalen tafels en stoelen. Tot de nok gevuld met tientallen locals en een paar toeristen. Er worden bestellingen geroepen en koffies rondgebracht aan een hels tempo. Er is geen doorkomen aan, dus eens een plekje bemachtigd, is het vooral: zitten blijven! 

Ik ben hier, net zoals mijn tijdelijke tafelgenoten en dus nieuwe vrienden, voor de roti bakar met kaya. Roti = brood, van het melkwitte, luchtige soort. Bakar = gegrild, in een met houtskool gestookte oven. Kaya = de lokale choco, maar dan gemaakt van kokos. Voor wie graag een dubbele hartaanval wil, kan er ook nog boter gesmeerd worden. 


Benodigdheden: 
 • Getoast, wit (!) brood. Idealiter getoast op een houtvuur, maar dat is misschien wat lastig op een maandagochtend
 • Eventueel boter 
 • Kaya (zie het recept hieronder, met wat dank aan ‘Singapore en Penang street food’, het kookboek van Tom): 
  • 300ml kokosmelk, 200gr suiker, 6 eieren 
  • 2 pandanbladeren (of vanillesuiker, als je niet aan pandan geraakt), wat zout
  • water, 1 liter 

Hoe maak je het: 
 • De kokosmelk verwarmen met de suiker en de pandan, ongeveer 10 min. Haal de pandan eruit, voeg wat zout toe en laat afkoelen. Doe dit in een schaal die past op een kookpot (zie hieronder).
 • Kluts de eieren (eiwit en eigeel) en meng ze met het afgekoelde kokosmengsel. 
 • Breng het water aan de kook in een pot en zet de schaal met kokos op de kookpot. 
 • Laat het water zachtjes koken, roer af en toe in de schaal. Na een half uurtje moet je een dik, stroperig mengsel krijgen (vloeibaarder dan choco). Anders nog even verder doen. 
 • Eens klaar, laat afkoelen in de ijskast. Doe daarna in een confituurpot en klaar is je Maleise choco. 

En smeren maar op die toast! 

Mmmmm, smaakt naar.... hartaanval?! :-) 


~~~~~~~~~~~~~~ 


0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

Stay tuned. Subscribe.

@NoMadBelgian on Instagram