Food - Vietnam - De Vietnamese loempia

Laten we maar meteen beginnen met een aantal loempia-mythes te doorbreken:

Mythe 1: ne loempia is ne loempia. 

Niet waar: de Vietnamese loempia is iets helemaal anders dan de loempia die breed, plat en lang is, met die deegachtige korst. Het is deze loempia die je koopt bij ons in de frituur (vandaar al die frietchinezen tegenwoordig).


Mythe 2: een loempia is vettig. 

Niet altijd: sommige loempia’s worden gefrituurd, maar in Vietnam vind je de meesters van de verse loempia’s.


Mythe 3: loempia’s zijn veel werk om te maken. 

Niet waar: je kan gewoon je tafelgenoten zelf het werk laten doen. Niks zo makkelijk.


Mythe 4: loempia is het juiste woord. 

Niet waar: in het Vietnamees zeggen ze chả giò, nem of nem rán voor de gefrituurde en gỏi cuốn voor de verse. In het Engels zeggen ze spring roll en egg roll in het Amerikaans, In het Nederlands dan weer lenterolletje (haha, originele vertaling, direct van het Chinees). Geen loempia te bespeuren dus (de naam zou trouwens komen van het Maleise lumpia J).


Genoeg theoretische gewauwel nu. Aan de slag! Dit recept is ‘surf&turf’, maar je kan het perfect vegetarisch maken door er wat andere groentjes in te rammen. En eventueel wat dunne rijstnoedels of glasnoedels.


Benodigdheden:
  • 500gr scampi (de ‘surf’) en een scheut wodka
  • 200gr varkensfilet (de ‘turf’)
  • Groentjes: 200gr groene boontjes, een wortel, komkommer, 10 lente-uitjes (ah ja, want het is een lenterolletje!)
  • Veel verse kruiden (wat je vindt in je ijskast is ok): munt, Thai basilicum (niet te vergelijking met onze basilicum), koriander,... 
  • Rijstpapier (in de ronde vorm), idealiter die voor verse lenterolletjes (die voor de gefrituurde rolletjes zijn wat dikker)
  • Nuoc cham als dipsaus (zie een ander recept, easy!)

Hoe maak je het:
  • Kook de ongepelde scampi in water en eventueel wat wodka, tot ze rozig zien en er een openingetje verschijnt tussen de schalen (dan zijn ze klaar en ook nog eens makkelijk te pellen). Pellen dus. Eventjes wachten misschien, want nogal warm.
  • Kook je varkensfilet (+/- 15 min) en snij in lange, dunne strips.
  • Snij je boontjes op een lengte van 6cm. Je wortel snij je tot heel dunne frietjes. Blancheer (=kook kort in water en zout tot beetgaar).
  • Snij ook de lente-ui en de komkommer in strips van 6 cm.
  • Spoel je groene kruiden.
  • Zet alle ingrediënten van het lenterolletje op tafel en laat je gasten het werk doen. 

Hoe je gasten laten rollen:
  • Je neemt een blad rijstpapier en legt het voor 5 sec in een kom (plat soepbord bv) met koud water. Zo wordt het week. Neem het eruit en leg op je bord.
  • Leg een scampi, een stukje vlees, een boontje, een paar wortelstrips, komkommer en lente-ui op je vel (net onder de helft van het papier).
  • Gooi er nog wat groene kruiden tussen.



  • Rol het onderste stuk papier naar boven en maak een stevige rol.
  • Is het rolletje toe (maar nog niet volledig), dan vouw je de twee zijkanten van het papier naar binnen.
  • Rol nu volledig dicht.
  • Voila, nu ben je een echte Chinees. Ah, nee. Vietnamees!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

@NoMadBelgian on Instagram