Alle dagen feest

En dat mag je in Maleisië behoorlijk letterlijk nemen. Niet alleen omdat ik hier op vakantie ben, is het alle dagen feest, de Maleisiër houdt gewoon van vieren. Dit resulteert onder andere in parades met gouden praalwagens waarop een lokale Indische schone liedjes staat te zingen, gevolgd door honderden aanhangers te voet, met op hun hoofd een boek in geel kaftpapier. Geen kat die mij kon vertellen waar dit, duidelijk religieus, feest voor bedoeld was. Goden gunstig stemmen, je eigen lot proberen wijzigen of gewoon een goeie reden om kabaal te maken op straat rond middernacht?

Sinds ik in George Town gearriveerd ben, schuim ik het ene feest na het andere af. Eerst was er het einde van de Ramadan (Hari Raya of ‘grote dag’), vergelijkbaar met onze kerstmis qua hoeveelheid eten, drank (van de niet-alcoholische soort weliswaar), cadeautjes, familiefeesten en indigesties.

De dag voor het islamitische Hari Raya begon de Chinese gemeenschap ook een feestje voor een maand. Het feest van de hongerige geesten (Hungry Ghosts), een maand waarin je dode familieleden terugkomen in de levende wereld om amok te maken. Problemen kan je echter voorkomen door als dierbare nabestaande massa’s eten te offeren. En de geesten zijn kritisch, want ze willen bij voorkeur hun favoriete snacks eten. Dat leidt tot gigantische grootkeukens die niks anders doen dan offerings koken op bestelling (het zouden geen chinezen zijn, mochten ze er geen commercie van maken natuurlijk). Na een maand van indigesties (want je mag je gemaakte offerings daarna zelf opeten) voor de Chinese Maleisiërs volgt het sluitstuk van de feestmaand... Je kan het zelf niet bedenken, dat noemen ze dan het Happy Ghosts festival. Of wat had je gedacht, met al die gevulde buiken. Indigestion Festival was misschien ook een goeie naam geweest.

Van alle landen ter wereld heeft Maleisië bijna de meeste nationale feestdagen (ze hebben wel wat minder vakantiedagen dan gemiddeld). Dat komt omdat elke religie (of toch een hele reeks religies) erkende, officiële godsdiensten zijn en dus worden alle bijhorende speciale dagen gekoppeld aan een officiële feestdag. Voor iedereen uiteraard, aan discriminatie wordt hier niet gedaan!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

Stay tuned. Subscribe.

@NoMadBelgian on Instagram