Food - Vietnam - Banh Xeo

Dit is waarschijnlijk het beste vieruurtje ever! Of toch één van de beste. Er bestaan verschillende versies van Banh Xeo, afhankelijk van waar je bent in Vietnam. En ze zijn echt wel heel verschillend. 

Het kan een gestoomd rijstcakeje zijn, met wat gemalen scampi op, dat geserveerd wordt in kleine kommetjes. De banh xeo van dit recept is een pannenkoek, van de heel krokante soort, die je rolt in een rijstvel. Het is zooo smeuïg en toch knisperend krokant en de verse kruiden geven er een frisse toets aan. Een feestje in de mond? Oh, yes!

Photo credit to www.thucphamantoan.com


Benodigdheden: 
  • Voor het deeg: 500gr rijstbloem (te vinden bij de Aziatische winkel), 1 liter water, 1 eetlepel kurkuma poeder (een geel poeder afkomstig van de geelwortel, dient vooral voor de kleur en vind je in elke supermarkt bij de kruidenpotjes), 2 eieren, 1 geblancheerde lente-ui in zijn geheel 
  • 300 gr gepelde scampi, 200gr varkensfilet, 3 sjalot en 50gr lente-ui 
  • 100gr sojascheuten 
  • Voor de afwerking: Verse groene kruiden: koriander, munt, salade, Thaise basilicum,... en fijngesneden komkommer (reepjes) 
  • 15 rijstvellen, ronde 

Hoe maak je het: 
  • Meng de bloem en het kurkuma poeder en voeg water toe. Je moet een deeg krijgen dat heel lopend is, zoals volle melk. 
  • Hak de scampi, de varkensfilet, de sjalot en de 50gr lente-ui fijn. Meng en zet apart.
  • Meng het deeg met de gehakte ingrediënten en de 2 eieren (kluts ze eerst). Laat een half uurtje rusten. 
  • Laat een kleine pan goed heet worden en vet ze in. Dit kan je doen door de geblancheerde lente-ui op te rollen, te prikken op een satéstokje en te doppen in de olie. De lente-ui geeft een subtiele smaak af aan de olie. Niet te skippen dus! 
  • Doe het deeg in de hete pan. Het moet een dun laagje vormen, zoals een flensje. 
  • Wanneer de pannenkoek gebakken geraakt, voeg je wat extra olie aan de zijkanten toe (rondom rond). Dit zorgt voor een heel krokant korstje. 
  • Dan leg je wat sojascheuten op de pannenkoek en dek je de pan af. Zo kunnen de scheuten wat garen. 
  • De pannenkoek is klaar als hij super krokant is, bijna gefrituurd. 
  • Afwerken: leg de pannenkoek op een rijstvel, gooi er wat groene kruiden en komkommer op. Rol op tot een dikke rol. 
  • Serveer met wat nuoc cham om in te dippen (zie recept 'Vietnam - De lokale mayonaise) 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

@NoMadBelgian on Instagram