Food - Vietnam - Bo La Lot

Ik heb voor het eerst Bò Lá Lô´t (enkel een Vietnamees kan dit deftig uitspreken en wat een miserie ook om zo een woord te typen) gegeten in... België. En dan nog wel een zelfgemaakte versie. 

Het was een periode waarin ik overmoed verwarde met vaardigheid en dus vrienden had uitgenodigd voor een crazy zevenhonderdgangen aziatisch dinner bij mij thuis. Het werd een uitputtende avond vol overdaad, met voor de meesten een indigestie de dag erop. Ondanks alle gerechten die die avond en nacht gepasseerd zijn, denk ik dat mijn tafelgenoten de Bo La Lot zich nog wel zullen kunnen herinneren. Het rundsvlees had ik gewikkeld in betelnut-bladeren, die een verdovend effect hebben (betelnut wordt in allerhande vormen overal in Azië gebruikt als verdovend middel). 

Even kauwen en hop, je mond hangt scheef alsof je net van bij de tandarts komt.



Benodigdheden:
  • 300 gr rundsvlees
  • Voor de marinade voor het vlees:
    • 5 stengels limoengras, 2 teentjes look en 2 sjalotjes
    • 1 eetlepel oestersaus, 2 eetlepels plantaardige olie, 1 theelepel sesamolie
    • peper en zout
  • Een 20 tal betelnut blaadjes (te verkrijgen in de meeste Aziatische winkels)


Geeft het idee van drugs te verwerken in je keuken je een ongemakkelijk gevoel, gebruik dan spinaziebladen of een ander groen, stevig blad van die grootte

Hoe maak je het:
  • De marinade:Kneus limoengras, look en sjalot in een morterVoeg de saus en oliëen toe
  • Snij het vlees dun, klop het eventueel plat zodat je een mooi ‘vel’ krijgt
    Meng het vlees met de marinade en laat rusten (zeker een half uur)
  • Neem 1 betelnut blad en lig hierop een velletje vlees. Rol stevig op. Gebruik eventueel een tweede blad zodat je een mooi pakketje krijgt. Het rolletje moet ongeveer een dikke sigaar zijn
  • Rijg een 3tal rolletjes op 1 satestokje
  • Idealiter BBQen, maar je kan ook bakken in de pan (gebruik dan niet te veel olie, want er zit al olie in de marinade)


Serveer en laat dat tandartsgevoel maar komen.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Als je meer wil te weten komen over gerechten die gemaakt worden in de straten van Vietnam, dan zal Tom Vandenberghe zijn boek een bron van inspiratie voor je zijn! Je kan het kopen in een heleboel boekwinkels in België, in zijn noedelbar Ramen in Gent of gewoon online hier:


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

@NoMadBelgian on Instagram