Waarom ik mijn eigen job wou creëren en dus ondernemer moest worden.

Wie deze blog een beetje leest, weet dat ik een grote fan ben van ondernemerschap. Mijn eigen zaak uit de grond stampen, heeft er bij mij tot geleid dat ik vandaag de dag het leven kan leiden dat ik écht wil leiden. Voor mij betekent dat de hele aardbol afreizen, nieuwe dingen leren onderweg zoals surfen of origami vouwen en daar dan wat over schrijven op een blog. Allicht niet de droom van iedereen van jullie, maar ik hoop dat jij ook dromen mag hebben die je graag wil realiseren tijdens jouw korte leventje hier op aard. 


Het leven dat ik voor mezelf heb uitgevonden enkele jaren geleden, zou onmogelijk geweest zijn wanneer ik toen een loonslaaf was van iemand anders. Er zijn nu eenmaal dingen vereist wanneer je een job hebt: in een kantoor aanwezig zijn, afspraken nakomen ergens tussen 9 en 5 en tegen iedereen aanschurken die je verder kan helpen in je carriere. Die vereisten zijn niet meteen haalbaar als je aan de andere kant van de wereld zit en liever rond 11u een kokosnoot leegslurpt dan een goor bakje troost uit de koffieautomaat. Omdat vrijheid van werklocatie en uurschema vandaag de dag nog steeds een utopie is voor de meeste loonslaven onder ons, ben ik dus een ondernemer ‘geworden’.

Vandaag terugblikken op ‘die dag dat ik ondernemer werd eind 2008’ doet misschien vermoeden dat ik toen een bewuste keuze maakte om meer vrijheid in mijn leven te creëren. De realiteit is zoals gewoonlijk een beetje minder doordacht. Ik ben gewoon zelfstandige geworden omdat ik weg wou op mijn job en helemaal geen zin had om al die belachelijke psychologische testen te ondergaan die tegenwoordig horen bij het solliciteren naar een job. "Laat ik dan maar zelf een job creëren!" Et voila, zo geschiedde. Ik definieerde een job voor mezelf en bouwde er een bedrijfje rond. En de rest is geschiedenis. 

Het is pas tijdens mijn traject als ondernemer dat ik ondernemerschap door een heel andere bril ben gaan bekijken dan puur een middel om aan persoonlijke jobcreatie te doen. Uiteindelijk blijft het een job en hoe ik het ook draaide of keerde, ik was nog steeds een loonslaaf; ik had een kantoor, ik moest afspraken nakomen en ik moest bij potentiele klanten aanschurken om mij verder te helpen. Nothing really changed after all :-)

Tot ik een boek in mijn handjes kreeg gestoken (en jammergenoeg kan ik mij niet meer herinneren wie het mij ooit heeft aanbevolen, maar bij deze een écht dikke, dikke merci!) dat mijn visie over ondernemerschap zodanig heeft veranderd dat ik vandaag de dag mijn uren vul met reizen, schrijven, eten en origami vouwen en mezelf nog steeds als een pure ondernemer beschouw.... ‘The 4 hour work week’ van Tim Ferriss. Voor wie mijn blog leest, komt dit niet als een verrassing, want ik heb al regelmatig eens gedweept met de man. 


Zijn visie op ondernemerschap is kort gezegd de volgende: "creeer een bedrijf waar je een minimum aan tijd aan besteedt en dat je voldoende geld oplevert om te doen wat je écht wil doen in je leven". Voor hem is een onderneming een middel om te doen wat hij graag doet, niet een doel op zich. Dat is een kijk op ondernemerschap die fundamenteel anders is dan wat 99,99% van de guru’s prediken. Ik hoor je al denken: “Wie wil dat nu niet? Amper werken en hele dagen uw goesting doen?” Inderdaad, wie wil dat nu niet? Ik alvast wel!

Maar nu zie ik een bedrijf dus als een middel om te doen wat ik wil. Niet meer, maar ook niet minder.

Wil jij ook af van jouw moderne slavenjob? Heb je ook dromen waar je gewoon geen tijd voor hebt om ze te realiseren? Heb jij ook elk jaar de goede voornemens om nu eindelijk eens ‘fuck you’ te zeggen tegen je baas en die lelijke kantoordeur voor altijd achter je toe te trekken, om dan een luide "YESSSSS" te gillen in de lift? Dan hoop ik dat je zit te popelen om mijn volgende blogpost te lezen over hoe je daar dan in godsnaam aan begint zonder jezelf in een diepe put vast te rijden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief hier onderaan deze pagina en stay tuned!

Groeten uit Cordoba, Argentina!

4 reacties:

Unknown zei

spannend!!!!:)

Lienx zei

Liesbet, absoluut :-)

En hey, het is je gelukt om commentaar te posten! Good on you! x

lieve zei

Den Tim Ferris heeft mij ook wel een duwtje gegeven ��

Lienx zei

Het boek is en blijft een geweldige bron van inspiratie, he!

4 reacties:

Unknown zei

spannend!!!!:)

Lienx zei

Liesbet, absoluut :-)

En hey, het is je gelukt om commentaar te posten! Good on you! x

lieve zei

Den Tim Ferris heeft mij ook wel een duwtje gegeven ��

Lienx zei

Het boek is en blijft een geweldige bron van inspiratie, he!

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

Stay tuned. Subscribe.

@NoMadBelgian on Instagram