Food - Vietnam - Pho Ga

Man, man, man. Dit is zowat het beste dat een lokale keuken kan bieden. Alles, maar dan ook álles, is perfect aan dit gerecht. De smaken kloppen als een bus, de kleuren zijn perfect op elkaar afgestemd, de geur is overweldigend. En dan zwijg ik nog over de helende werking van deze soep. Hart- en zielverwarmend.

Die eerste pho voor mij, dat was een pho ga. En het was meteen het allereerste wat ik heb gegeten in Vietnam. Je kan het gewoon niet beter treffen lijkt mij. Geschept uit een mega-casserol, geserveerd in een gigantische kom met een lepel en chopsticks, gegeten op één van de zovele mini-stoeltjes in plastic, op een stoeprand in Hanoi. Life’s good. Life’s good.

Ik heb massa's foto's van mezelf al etend in Vietnam (uiteraard), maar geen enkele met een pho. Dus dan maar eentje met enkel stoeprand en mini-stoeltje...




Een goeie pho maken is werk, daar ga ik niet over liegen. Maar een zeer lonend werk, dus... take some time and do it! Het recept hieronder is voor pho ga (ga = kip).


Benodigdheden:
  • Voor de bouillonsoep:
    • 1 kip, met vel en been, en nog wat kippenvleugels en kippenpoten
    • zout en peperbolletjes
    • 100 gr gember
    • rijstnoedels
  • Voor de garnituur:
    • verse koriander, grof gehakt
    • verse munt en/of basilicum, grof gehakt
    • 3 lente-uitjes, gehakt
    • 100 gr taugé
    • de heilige viervuldigheid: hoisinsaus (zoet!), 3 chilipepers, gehakt (pikant!), 6 limoenpartjes, met schil (zuur!), vissaus (zout!)

Hoe maak je het:
  • De bouillon: doe de kip in een pot en breng aan de kook met ongeveer 2 liter water. Voeg peperbolletjes en zout toe. Draai het vuur laag en laat rustig sudderen. Schep af en toe wat schuim af, zo blijft de bouillon helder. Voeg ook de helft van de gember toe (in grote schijven gesneden).
  • De rest van de gember fijnhakken, dit gaat mee de garnituur vormen.
  • Week ondertussen de rijstnoedels (volg de instructies op het pakje voor de exacte tijd) en zet apart. Laat ze niet te gaar worden.
  • Na ongeveer 40 minuten kan de kip gaar zijn (afhankelijk van de grote natuurlijk). De gaarheid check je als volgt: haal de kip uit de kom, prik in de poot. Komt er helder sap uit, dan is de kip gaar. Zet apart om af te koelen. Heb je meer tijd, laat de kip dan een paar uur opstaan. Komt de smaak enkel ten goede.
  • Het kippenvet dat op de bouillon drijft, schep je af en je giet dit over de fijngehakte gember. Laat intrekken. Excellent voor de smaak! Dit gaat mee de garnituur vormen.
  • Zeef de bouillon, breng rustig aan de kook en schuim opnieuw af indien nodig.
  • We zijn er bijna. Klaar om af te werken.
  • Dompel je noedels kort in de bouillon (met een zeef of zo) om op te warmen.
  • Neem een goeie grote soepkom, leg er wat kippenvlees in. Leg hierop de noedels. Schep de kom vol met de hete bouillon. Werk af met een lepel van die zalige gembermix.
  • Serveer met de garnituur in aparte kommetjes. Zo kan iedereen zijn eigen hemel creëren!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

@NoMadBelgian on Instagram