Food - Laos - Laap

Voor de ontdekking van een laap moet ik mijn vrienden Pele en Anne-Marie voor eeuwig dankbaar zijn, want zij hebben mij dit hemelse gerecht voor het eerst laten proeven. En dan nog wel op de meest bizarre locatie die we samen bezocht hebben in Laos, het Buddha Park ten zuiden van Vientiane. Een geschift beeldenpark, laten bouwen door een nog geschiftere priester-shaman, die graag een aantal religies op een hoop gooide, en deze opmerkelijke mix liet weergeven in de geschiftste beelden. 

Na veel lachen en gieren hadden we een hongerke gekregen en dat werd dus geledigd met een laap (ook wel larb genoemd). Mijn geheugen laat mij in de steek, maar ik denk dat het een laap met varken was (je kan varken vervangen door kip, rund of zelfs vis). Smeuïg, lauwwarm, vol geurige kruiden, lekker pikant en opgelepeld met sticky rice, zaaalig! Ideaal voor een dag waarop het te warm is voor warm eten, maar je toch zin hebt in iets anders dan onze klassieke slaatjes. En zelfs de grootste kluns krijgt dit op een bord getoverd in minder dan een kwartiertje!

De laap op de foto hieronder heeft ook wat glasnoedels. Ook lekker en een iets substantiëlere maaltijd.
Benodigdheden:
  • Varkensgehakt (eventueel zelf fijngehakt, dat heeft iets meer textuur) 
  • Smaakmakers: limoensap, vissaus (easy on this!), fijngehakte sjalotjes-pijpajuin-rode chillies-koriander-munt 
  • Decoreren: wat schijfjes komkommer en/of blaadjes sla 
  • Als extraatje: kleefrijst, maar je kan dit gerecht ook perfect zonder eten 

Hoe maak je het:
  • Bak het gehakt in wat olie (geen olijfolie!), zorg dat er geen brokken inzitten (zoals je dus doet wanneer je een bolognaise saus maakt). Laat een beetje afkoelen. 
  • Meng alle smaakmakers, behalve de koriander en munt. Je moet proeven: zout, zuur en pikant. Proef en laat die geweldige smaakcombinatie feestvieren in je mondje! 
  • Meng het lauwe gehakt met de smaakmakers, voeg verse koriander en munt toe (eventueel nog wat extra gehakte chillies) en serveer op een bord met wat komkommer en sla. 
  • Genieten! Genieten! Genieten! (ik krijg er al honger van bij het schrijven). 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

Stay tuned. Subscribe.

@NoMadBelgian on Instagram