Food - Malaysia - Nasi Lemak

Wie in Maleisië is geweest en geen Nasi Lemak heeft gegeten, is niet in Maleisië geweest. Zo simpel is het. Nasi Lemak (vrij vertaald ‘vette rijst’) is hét ontbijt bij uitstek van de locals en is wat mij betreft een geweldige start van de dag! Sommige eetstalletjes zijn tegen 8u ’s morgens al uitverkocht. Anderen serveren tot 11u of zelfs ’s middags nog Nasi Lemak (ideaal voor lange slapers als ik). Het gerecht bevat 3 van de 4 basissmaken van een klassiek Aziatisch gerecht: pikant (sambal), zout (gedroogde vis en pinda’s) en zoet (kokosrijst). In Nasi Lemak is meestal geen zuur terug te vinden. Hoewel dat elke Lemak een andere Lemak is. No one the same! Dus misschien dat je in sommige Lemaks een schijfje limoen ontdekt.

De Lemaks worden meestal als take-away verkocht en dan is het gerecht gevouwen in een banaanblad (old skool, anders in een dik papier) in een piramidevorm. Je ontbijt opent zich als een echt cadeautje aan jou. Dus waar je kleine piramides ziet in de eetstalletjes, that’s the place to be! 
Ik ben zelf de tel kwijtgeraakt, maar het moeten er meer dan honderd zijn. Als dit je eerste Nasi Lemak is, kan ik alleen maar aanraden om hem nog een paar keer klaar te maken. Hoe vaker, hoe verslavender. 


Benodigdheden: 
  • Witte, klassieke rijst (een handvol is voldoende voor 1 persoon) 
  • Kokosmelk 
  • Sambal (idealiter zelfgemaakt natuurlijk, die uit een potje, dat trekt nergens op) 
  • Gedroogde mini-visjes. Niet te vinden in den Delhaize bij ons, dus hiervoor moet je richting een Aziatische winkel. Of vervang ze door gezouten pinda’s 
  • Ongezouten, gepelde, geroosterde pinda’s (neem gezouten pinda’s als je geen vis hebt) 
  • Een hardgekookt en gepeld ei 
  • Twee schijfjes komkommer 

Hoe maak je het: 
  • Kook de rijst gaar in de kokosmelk (leng eventueel de melk aan met water als je de zoete smaak wil milderen, of als je kokosmelk eerder room dan melk is). De rijst wordt meestal koud gegeten, dus je kan dit gerust op voorhand maken. 
  • En het serveren kan beginnen! Doe je rijst in een kommetje, druk het aan en draai het kommetje rijst om op een bord (je hebt nu een bolletje rijst op je bord). Op de rijst komen een paar gedroogde visjes en wat pinda’s. Naast de rijst komt de sambal (zodat iedereen zelf de hoeveelheid kan doseren), met daarnaast het gekookt ei in de helft gesneden. Serveer er eventueel 2 schijfjes komkommer bij, als verfrissing achteraf. 
Yummie! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

Stay tuned. Subscribe.

@NoMadBelgian on Instagram