Food - Vietnam – Buikspek met kokosnoot

Vandaag gaan we eventjes niet de calorieën tellen en onszelf wijsmaken dat we dit troost-eten écht wel verdienen. Omdat het nog maar dinsdag is, omdat het koud is, omdat er niets op tv is, omdat... Je mag zelf een geweldige reden verzinnen waarom. 

Feit is: dit is een geweldig receptje. 

Ik heb het geleerd tijdens een kookles in Hoi An, Vietnam. Een stadje vol erfgoed, in het midden van het land, dat vooral gekend staat om 2 dingen: lampionnen die aan elke gevel hangen te branden (verplicht bj wet!) en kleermakers (zijnde mooie winkels voor toeristen, maar de kleren worden gemaakt in de sweat shops in de achterbuurten aan een fractie van het geld dat jij uiteindelijk betaalt). Voor mij is Hoi An dan weer de street food plek bij uitstek met een aantal zeer uitzonderlijke, enkel daar te vinden gerechten. Onderstaand recept is er zo één van, hoewel niet helemaal eigen aan de regio. But hey, who cares? It’s tasty! 


Benodigdheden: 
  • 800g buikspek 
  • 700 ml kokosmelk
  • 1 rode chili
  • 3 eetlepels olie
De marinade: 
  • 2 fijngehakte teentjes knoflook 
  • 2 fijngehakte sjalotjes 
  • 2 theelepel suiker 
  • 1eetlepel zout 
  • 1theelepel peper 
  • 5 eetlepel vissaus 

Hoe maak je het: 

  • Snij het buikspek in kubussen (3 op 3cm ongeveer). Meng alle ingrediënten voor de marinade en laat het pek hierin rusten voor een half uurtje. 
  • Verwarm de olie (zonnebloem- of arachideolie) in een pan, voeg 1 eetlepel suiker toe en roer. Laat de suiker donkerbruin kleuren (zoals een karamel) en voeg dan het spek toe. Eén voor één. Laat de blokjes mooi kleuren en draai dan pas om. Op deze manier krijg je een mooi blinkend karamellaagje op je vlees. Oh boy, da riekt goe! 
  • Als elk stuk mooi goudbruin is, roer je rustig nog een paar minuten verder. 
  • Verplaats de stukjes spek nu naar een pot en voeg de chili en de kokosmelk toe zodat het vlees net onder staat. Zet het deksel op de pot en laat rustig sudderen tot aan het kookpunt. 
  • Verwijder het deksel en laat nu nog een goed half uur tot een uur opstaan. Je kan ondertussen een boekske lezen, een fotootje op facebook zetten of een wasje insteken. 
  • Van zodra de kokosmelk voor de helft of meer is ingekookt én het vlees is lekker mals, moet je terug aan de slag. 
  • Dat wil zeggen, wat rijst koken als je wil eten. Of gewoon het vuur afzetten en verder facebooken. 

En he, je hoeft dat vet van het spek niet allemaal op te eten! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

@NoMadBelgian on Instagram