In het heiligdom van het boek in Maastricht.

Dit is een kleine blog post voor al wie kickt op het geschreven woord, gedrukt op een blad papier. Het ouderwetse boek verliest steeds meer zijn aantrekkingskracht (buiten de kookboeken gerekend) en hoewel ik jarenlang een verslindster en verzamelaarster ben geweest van gedrukte boeken heb ik bij mijn laatste vakantie in België bijna al mijn boeken weggegeven. 

Er is niets zo mooi als een goedgevulde boekenkast, al is het maar om er naar te kijken of om er aan te ruiken. Maar het weegt tonnen wanneer je het moet verhuizen en verhuizen, dat doe ik al eens regelmatig. Daarom, uit praktische beweegredenen, lees ik op dit moment bijna volledig digitaal. Ik heb een klein bibliotheekje online en die weegt niks extra's in de rugzak. Wanneer je aan die digital boeken snuffelt, dan ruikt het jammergenoeg niet naar de geur van oud papier, vette vingers en lichtjes ontwikkelde schimmel. Maar hey, soms moet een mens simpelweg praktisch zijn. Toch laat ik mij af en toe verleiden om een boekenwinkel in te stappen, gewoon om te voelen en te ruiken. 


Er bestaat allicht een studiegroep aan de universiteit
toegewijd aan deze afwijking. 

Recent was ik in Maastricht en daar is nu toch een juweeltje van een boekenwinkel! Eéntje met een heel turbulent bestaan. Boekhandel Dominicanen is gevestigd in een oude kerk, die door honderden jaren heen plunderingen, vuurzeeën en bombardementen over zich heen kreeg. De bestemming veranderde ook doorheen de geschiedenis: klooster, opslagmagazijn, drukkerij, carnavalstempel, fietsenstalling, .... En nu dus al een aantal jaar een boekenwinkel, door The Guardian zelfs uitgeroepen tot ‘schoonste boekenwinkel ter wereld’. ¨Hoewel de winkel vol liep met volk toen wij er waren, heeft ook deze leestempel jammergenoeg te leiden onder de dalende boekenverkoop. Meerdere boekhandels hebben de kerk onder beheer gehad, zwalpend van de ene overname naar het andere faillisement. Dit jaar was de winkel zelfs een tijdlang gesloten omdat er geen financile middelen meer waren om de boel open te houden.

Dus, komt dat zien! Nu het nog kan. En misschien kan je, buiten snuffelen en voelen, ook effectief een boek kopen en er voor zorgen dat deze unieke boekhandel kan blijven bestaan!

2 reacties:

Liesbet Raemdonck zei

Mooiste boekenwinkel ter wereld!!!

Lienx zei

Echt he! :-)

2 reacties:

Liesbet Raemdonck zei

Mooiste boekenwinkel ter wereld!!!

Lienx zei

Echt he! :-)

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

Stay tuned. Subscribe.

@NoMadBelgian on Instagram