Indonesie - Nasi Goreng, het gerecht van bij de Chinees dat niet van China komt.

De laatste in de reeks (voor zover er ooit sprake is geweest van een reeks, dat zou betekenen dat ik er ooit over nagedacht heb) lekkere en eenvoudige Aziatische gerechten, Nasi Goreng (vertaald betekent dat Gebakken Rijst). Ik ken dat gerecht van bij ‘de Chinees’ vroeger. Het was één van de vaste waarden in ons afhaallijstje, samen met bami goreng. Wist ik toen veel dat nasi goreng eigenlijk helemaal geen chinees gerecht is! Goreng is namelijk een indonesisch (en Maleis) woord en betekent ‘fried’. Niet te vertalen als gefrituurd, maar eerder als gebakken in olie, in een wok. Bami Goreng betekent dan weer gebakken noedels en ayam goreng gebakken kip. Hoewel die laatste wel weer vaak gefrituurd wordt.

Dus, nasi goreng. Ik vermoed dat dat bij ons bij 'de Chinees’ terechtgekomen is (wij woonden dicht bij de hollandse grens) omdat heel veel chinese restaurants daar eigenlijk Aziatische restaurants zijn en vaak door Indonesiers worden uitgebaat, omdat Indonesie een hollandse kolonie is geweest. En dus stonden er vaak meer Indonische gerechten op de menukaart dan Chinese. Hierbij houdt mijn ‘lezing’ op :-)

Dus, gebakken rijst. De benaming doet al vermoeden dat er zoveel recepten zijn als dat er Indonesiers zijn. Dus je kan er volledig je eigen ding mee doen! Er is meer 1 regel: gebruik eerder gekookte rijst, die je hebt laten afkoelen en bij voorkeur rijst met niet te veel zetmeel. 


Verwarm olie in een wok (geen olijfolie aub, heel ongezond, dat dient voor salades!), met wat look en ui. Gooi er blokjes kip bij, wat fijngesneden groentjes die je hebt liggen (prei, wortel, sojascheuten, paparika, mais,...) en dan de rijst. Roerbak er nog een ei of 2 door. De magie zit hem in de kruiden die je dan toevoegt. Kies zelf je favorieten uit dit lijstje (best niet allemaal combineren, dat wordt een goor zootje): peper, zout, geel currypoeder, garnalenpasta (die moet je wel eerst meebakken met de olie en dus niet achteraf toevoegen), een bouillonblokje (dat is eigenlijk vals spelen, maar kom, lui zijn doet geen zeer), sambal, chili(poeder), ketjap manis (zoete soja saus), zoute sojasaus, komijn, kurkuma (of geelwortel), koriander en ja, wat pindakaas (een aanrader).

Hopelijk kan dit gerecht wat soelaas bieden na die eentonige en zware zomerBBQ's!

0 reacties:

0 reacties:

 

5 reasons to get the newsletter

1. you don't need to surf to this website
2. it's free
3. your personal details are safe
4. you know first about all the new adventures
5. you don't like, unscribe with just 1 click

@NoMadBelgian on Instagram